Video si pedagogie

10 sfaturi pentru a crea sistemul de iluminat care vi se potrivește

Prea puțin cunoscuți marelui public, designerii de lighting sunt ce în ce mai solicitați de arhitecții de interioare.Inspirați-vă din ideile lor luminoase pentru a pune a evidenția fiecare volum și pentru a stiliza camerele prin crearea unei atmosfere convivială și funcțională în același timp.

1. Dați întâietate confortului dvs. vizual
Sunt încăperi care au nevoie de iluminat multiplu. În bucătărie, de pildă, putem pune accent pe blatul de lucru cu spoturi integrate într-un tavan fals dacă acest element n-a fost prevăzut inițial. Dacă aveți dulapuri suspendate, puneți neoane sub acestea pentru a ilumina zonele laterale.

Iar cât privește masa din salon, un corp suspendat chiar deasupra ei ne permite să vedem ce mâncăm ! Lampa funcțională nu trebuie să fie neapărat lipsită de stil. Din multitudinea de modele, alegeți un model care va pune în evidență tema stilului decorativ.

2. Iluminați în funcție de utilizări
Analizați felul în care ocupați spațiul în salon. Acolo unde vă place să vă așezați pentru lectură, puneți un lampadar care vă va oferi lumină directă pentru a nu vă obosi ochii. Ușor de deplasat, acesta se va alătura fotoliului preferat dacă doriți să mutați mobila, spre deosebire de spoturile plasate deasupra capului.

Abajurul cu picior este un element cu prezență puternică, iar dacă salonul dvs este deja bine mobilat optați pentru o lampă de citit. Are aceeași funcție, dar silueta ei este mai discretă și deseori, capul este flexibil.

3. Multiplicați ambianțele
Ledurile, lămpile cu diode electroluminiscente, oferă două, « temperaturi » diferite : albă similară luminii naturale sau galbenă pentru o ambianță călduroasă. Sistemul de iluminat este întotdeauna de calitate și consumă mai puțină energie! Ledurile permit și multiplicarea surselor de lumină. Dacă doriți, de exemplu, să creați un efect de spațialitate, montați o oglindă de mari dimensiuni și lipiți pe margine o panglică de leduri. Ușor de decupat și disponibilă pe diferite lungimi, alb sau multicolor, o puteți lipi unde doriți, pentru a sublinia o etajeră sau treptele unei scări.

4. Îndrăzniți să iluminați pardoseala
Corpurile de iluminat puse direct pe sol reprezintă noua tendință. Tehnologia ledurilor a avansat, iar lumina se poate integra acum în tuburi foarte subțiri sau în centrul unor materiale sensibile fără a le încălzi.

De altfel, designerii au nenumărate idei pentru a crea sculpturi luminoase, ideale pentru animarea unui spațiu « pierdut ». Spoturile încastrate sau lampa așezată direct pe podea înseamnă să încălcați standardele cu un stil de iluminat neobișnuit : de jos în sus.

5. Iluminați colțurile
Amatorii de Feng-Shui o știu, unghiurile în camere sunt considerate « nocive ». Îi putem « contraria » animându-le cu un element magistral (lustra sculpturală sau acumularea de corpuri suspendate instalate la înălțimi diferite), sau, mai discret, cu ghirlande luminoase sau cu obiecte luminoase.

6 Îndulciți spațiul de lucru
Chiar dacă nu lucrați (încă) de acasă, petreceți timp în fața calculatorului, o sursă importantă de luminozitate, obositoare pentru ochi. Așadar, în măsura în care este posibil să mențineți o atmosferă luminoasă în cameră, încercați, ca pe lângă plafonieră, să puneți o lampă în spatele sau în lateralul monitorului. Astfel, privirea dvs. se va concentra mai puțin pe monitor, iar ochii nu vor mai obosi atât de repede.

Pe birou, dacă sunteți dreptaci, instalați-o în partea dreaptă pentru a evita formarea de umbre care deranjează și invers dacă sunteți stângaci. Orientați-vă către lămpile de birou cu braț articulat și cap reglabil pentru a asigura un iluminat direcțional țintit.

7. Pe holuri puneți-vă în valoarea talentul scenografic
Lăsați-vă purtați de imaginație! Nu citiți în holurile care deservesc camerele și nici în holul de la intrare. Profitați de acest lucru și multiplicați sursele de lumină blândă. Aplice montate succesiv pe pereți, sau alinieri de mai multe corpuri suspendate, alegeți în funcție de metrii pătrați disponibili și de înălțimea de sub plafon.

Nu vă rămâne decât să vă puneți imaginația în valoare : pene pentru o tentă extravagantă, lemn plutit pentru un aspect natural, cupru sau nichel pentru un decor industrial sau design.

8. Mizați pe tehnologie
Pentru a nu vă supraîncărca încăperile cu întrerupătoare, nu ezitați să regrupați toate întrerupătoarele într-un singur punct. Există și telecomenzi care înlesnesc aprinderea/stingerea dintr-o singură sursă fără a vă deplasa și cu anumite aplicații, smartphone-ul dvs se transformă în telecomandă!

Pentru dulapurile prost iluminate, orientați-vă către mini-spoturi ce pot fi lipite.

9. Sublim până la cel mai mic detaliu
Colțurile sau pereții închiși la culoare reduc suprafața unei încăperi. Dacă direcționați lumina către ei, măriți spațiul și deschideți mai mult aceste locuri, conferindu-le o ambianță călduroasă. Folosiți, spoturi direcționale (încastrate sau pe șină) și variați unghiul fasciculului luminos (10, 15, 25 sau 60 de grade) în funcție de obiectele sau tablourile pe care doriți să le evidențiați.

10. Nu uitați de exterior
Balcon, ușă de intrare, coridor sau element puternic (arbore, sculptură, fântână…) de subliniar, fiecare spațiu are o soluție. Pentru o alee sau pentru a marca marginile unei piscine, totul depinde de obiectiv. Doriți poate o lumină discretă ? Optați pentru spoturi încastrate. Dacă, dimpotrivă, doriți să evidențiați lumina, optați pentru borne. Și dacă electricitatea nu este punctul dvs. forte mizați pe bateriile solare care sunt din ce în ce mai performante.