Video si pedagogie

Instalarea unui spațiu de relaxare la mansardă

Spațiul de la mansardă este nefolosit? Poate devine un spa la domiciliu.

Între cada cu hidromasaj și dușul deschis, rămâne un spațiu pentru gimnastică ușoară: destindeți-vă!

Reguli și sfaturi
Asigurați-vă că podeaua are capacitatea de a absorbi greutatea suplimentară a căzii, a balonului termodinamic și a noului planșeu.

Înainte de a realiza estrada, calculați dimensiunile, luând în calcul ușile, distanțele dintre axe și secțiunile elementelor de șarpantă, în funcție de sarcini (nu ea susține cada).

Instalați un dedurizator de apă, este plăcut și garantează o durată de viață mai lungă a instalațiilor.

Era o încăpere veche la mansardă. Aceasta are un volum frumos, o șarpantă care nu ocupă mult loc, o izolație termică gata instalată și o podea solidă din grinzi. Amenajarea unui spa la domiciliu nu prezintă o dificultate mai mare decât instalarea unei băi. Noul planșeu înălțat, din lamele de lemn masiv nutuite, maschează instalația și elementele tehnice ale căzii cu hidromasaj și ale dușului cu rigolă.

1. Demolare și pregătire
Demolați parțial peretele despărțitor de pe palier. Păstrați plafonul fals, dulapul în perete, panoul tehnic și izolația mansardei. Deconectați aparatele electrice și Întrerupeți alimentarea cu electricitate a încăperii, apoi demontați caloriferul, corpurile de iluminat, aparatele, vechile învelișuri etc.
Încăperea trebuie să fie goală, iar pereții, bruți. Tratați lemnul vizibil al șarpantei. Creați o trapă în panoul tehnic existent.

Baia și dușul
Cada este livrată gata de montat. Reglați înălțimea picioarelor. Asamblați sifonul la gura de scurgere, montați mecanismul de preaplin și montați robinetele pe marginea căzii (pe „gât”). Folosiți tuburi flexibile pentru alimentare și evacuare.
Pentru duș, aplicați adeziv pe sol. Așezați deasupra placa de supraetajare, tăiată în prealabil pentru introducerea sifonului și a evacuării.
Fixați pe deasupra, cu mortar, cădița gata de montat. Îmbinați cu grijă elementele sifonului.

2. Rețeaua montată în pardoseală
Instalați rețeaua după planurile dvs.! Puneți două colectoare (EC/EF, dotate cu vane), apoi dist+F11ribuiți în caracatiță tuburile multistrat izolate până la racordurile flexibile și robineți (chiuvetă, cadă și duș). Reglați pantele tuburilor de evacuare PVC până la izolația tehnică.
Faceți o extensie a rețelei electrice de la cutiile de derivație cu o instalație etanșă. Protejați linia pentru hidromasaj cu un dispozitiv diferențial 30 mA și un disjunctor de 16 A în tabloul electric și, sub cadă, într-o cutie de conexiune etanșă IPX5. Cuplați la legătura echipotențială a încăperii toate piesele metalice.

3. Reglementările electrice
Respectați norma NF C 15-100 (și amendamentul 5) pentru lucrările de electricitate cu:
extinderea cablajului electric în funcție de instalația existentă;
respectarea volumelor de protecție, care impun o distanță de siguranță în jurul dușului și al căzii;
instalarea legăturii echipotențiale locale în noul mediu umed. Aceasta leagă de pământ toate elementele metalice.

4. Grinzi și învelișuri
Acoperiți frontonul și tavanul fals de pe căprior cu plăci hidrofuge pe osatură. Tăiați izolantul mural existent la punctele de fixare a grinzilor în pereți. Montați bârnele pentru a avea un planșeu finit înălțat cu 56 cm.
Instalați rezervorul dușului (vezi schema AICI) cu benzi de etanșeitate la colțuri și faianță. Montați tablierul etanș în jurul căzii cu trape de acces și grile de ventilare. Fixați sub grinzi planșa care va constitui baza cutiei căzii.

5. Planșeul și echipamentele
Montați osatura în cremalieră a scării, apoi fixați treptele pe deasupra. Etalați pe toată estrada prelata etanșă, fixați-o cu grinzi pentru susținerea podelei și păstrați loc pentru duș și trape.
Fixați cu șuruburi planșele de lemn pe grinzile de susținere ale planșeului alipit. Crestați marginea câtorva lamele în dreptul dușului și realizați trapele. Montați peretele despărțitor din plăci hidrofuge pe osatură.

Instalați dalele pe palier și pe fronton. Aplicați o rășină pe celelalte suprafețe. Instalați chiuveta, dușul, uscătorul de prosoape, corpurile de iluminat și comenzile aferente.

6. Balonul termodinamic (CETI) și ventilația (VMC)
Îmbrăcați peretele interior al localului tehnic din vecinătatea încăperii cu o izolație acustică. Fixați balonul pe podea și instalați noile rețele conform planurilor dvs.

Depozitați vechiul balon în baia existentă. Păstrați loc în peretele fronton și în acoperiș, instalați cutiile de intrare și de ieșire a aerului din gurile orientabile ale balonului până la ieșirile prevăzute pe fațadă și în acoperiș.

Adăugați un canal cablu pe picajul disponibil al grupului de extracție a VMC existentă și legați-o de gura montată deasupra dulapului din mansardă.
Luați în calcul un parapet de 1m înălțime în fața ferestrei, o măsură de siguranță indispensabilă după înălțarea planșeului.