Video si pedagogie

Realizați o banchetă de lemn pe măsură

Doriți un spatiu de grădină unic și original?

Câteva lamele de gard și puțină tehnică vă sunt suficiente ca să construiți o banchetă pe măsură.

Materiale: Lamele de gard de 13,5cm înălțime, Găleată de șuruburi pentru lemn din inox, Șipci cu secțiunea 28 mm, Fierăstrău manual, fierăstrău circular, fierăstrău pendular, Bormașină, Burghie, Freze

1. Asamblați structura
Începeți cu stabilirea dimensiunilor banchetei, de exemplu, în funcție de spațiul în care o veți pune. Dimensiunile totale ale modelului nostru folosit ca exemplu sunt următoarele: L1240 x l625 x h400 mm.

Sfat: adaptați măsurile la lățimea lamelelor ca să nu trebuiască să le tăiați pe lungime. De asemenea, țineți cont de încălecarea lamelelor la colțuri atunci când faceți măsurătorile.

Marcați măsurile dorite pe lamelele de gard (H = 135 mm). Tăiați în funcție de lungimile stabilite și îndepărtați lambele de îmbinare de la capetele lamelelor.

Tăiați șipcile cu secțiunea 28 mm cu care veți construi structura.
Pentru înălțime, acestea trebuie să aibă o lungime egală cu: (2x lățimea lamelei) – grosimea unei lamele – grosimea unei șipci). Astfel, partea pentru șezut nu va ieși în afară.

Prindeți prima lamelă de prima șipcă cu un șurub de inox, astfel încât să fie exact la același nivel cu tranșa inferioară. Apoi, fixați o altă lamelă perpendicular. Procedați astfel și la celelalte capete ale lamelelor până când obțineți o structură dreptunghiulară. Pe urmă, îmbinați lamelele între ele și prindeți fiecare capăt de șipcă.

Îndepărtați lambele lamelelor superioare, mai puțin pe partea structurii pe care veți pune spătarul.

2. Montați șezutul
Odată suprapuse cele două rânduri de lamele, tăiați și fixați cu șuruburi șipcile, orizontal între șipcile verticale, pe lungime și pe lățime. Vor asigura o bună rigiditate ansamblului și vor servi drept suport pentru lamelele șezutului.

De asemenea, e nevoie să amplasați două traverse centrale pentru a consolida șezutul băncii. Pregătiți două lamele cu dimensiuni egale cu lățimea banchetei dvs. (57 cm în cazul nostru). Ca să nu încalece șipcile, faceți în dreptul lor o crestătură egală cu secțiunea lor (28 mm) la fiecare capăt al traverselor, pe partea cu uluc a lamelei (opusă celei cu lambă).

Calculați distanța dintre traversele dvs. (lungimea șezutului/3) și marcați punctele de găurit pe flancuri. Așezați lamelele peste șipci și fixați-le cu șuruburi de inox.

Sfat: din motive estetice și de siguranță, dați dinainte găurile pentru șuruburi și frezați-le ușor. Astfel, vor intra și capetele șuruburilor și nu vor rămâne în afară.
Apoi, puneți prima lamelă a șezutului și fixați-o cu șuruburi pe șipcile orizontale. Continuați până când acoperiți toată suprafața. Când ajungeți la ultima lamelă, îndepărtați-i lamba înainte de a o fixa.

3. Montați spătarul
Adăugați două rânduri de lamele peste cea căreia nu i-ați secționat lamba ca să realizați spătarul.

Acum, e indicat să-i faceți o armătură, dublând grosimea lamelelor pe margini. Pentru aceasta, tăiați două lamele cu o lungime egală cu înălțimea totală a banchetei dvs. Dați găuri și frezați, apoi fixați-le vertical pe spatele spătarului, alegând cu atenție șuruburi a căror lungime să nu depășească grosimea a două lamele.

În funcție de lungimea banchetei dvs., poate fi nevoie să amplasați un montant intermediar în mijloc.
Apoi, fixați o lamelă orizontală în vârful spătarului pentru a consolida ansamblul.

La sfârșit, șlefuiți cu grijă toate marginile banchetei dvs., ca să nu vă intre țepi în piele.

4. Rezultatul
O banchetă de lemn perfect adaptată la mediul ambiant. În funcție de spațiul pe care-l amenajați, faceți mai multe și combinați-le după bunul plac!