Video si pedagogie

10 sfaturi de decorare cu culoarea neagră

Negrul e sinistru? Prezent azi în buticurile șic și în restaurantele la modă, negrul e campion la toate categoriile în privința ambianței care nu te lasă indiferent.


Iată câteva idei ca să transformi negrul în cel mai bun prieten al decorațiunilor tale și ca să eviți discordanțele.

1. Îmbină negrul cu alb
Duetul de șoc alb-negru funcționează întotdeauna. Îți permite să sublimezi negrul și să dai personalitate unei încăperi simple, păstrând totodată o luminozitate foarte plăcută.

Un mic sfat: dacă te temi că poți pierde din luminozitate: vopsește în negru pereții pe care nu ajunge lumina zilei. Astfel, pereții albi vor reflecta un maximum de lumină în încăpere.

În această bucătărie, peretele devine o tablă neagră și se pretează la toate fanteziile creatoare. Meniul săptămânii, desenele copiilor sau citate care te inspiră, tu alegi ce vei scrie cu creta.

2. Curăță decorul
Negrul este un element puternic în decor. Pentru a-l echilibra, mizează mai degrabă pe o ambianță pură și lejeră și evită supraîncărcarea. Mobilierul sobru și detaliile bine alese se armonizează perfect cu niște pereți sau o pardoseală de culoare neagră.

În acest salon, corpurile de iluminat sunt reduse la cea mai simplă expresie, iar mobilierul deschis nu are nimic de ascuns. Ba chiar masa joasă și fotoliul sunt transparente pentru a ceda negrului rolul de vedetă.

3. Îmblânzește negrul prin tușe mărunte
Te temi că negrul va acapara tot spațiul? Integrează-l în tușe mărunte. O mobilă aici, un covor moale acolo sau chiar un corp de iluminat spectaculos. Negrul are capacitatea de a pune în valoare tot ce atinge.

Această mobilă de depozitare e o decorațiune în sine cu motivele sale geometrice roz pe fond negru. O idee pe care o poți reproduce acasă cu culorile care îți plac.

4. Sublimează un element arhitectural
Ca un reflector, negrul pune în valoare ceea ce acoperă. Optând pentru un element arhitectural puternic, ca o nișă, o estradă, o scară sau un tavan cu muluri, îl transformi în starul decorului.
Odată vopsită în negru într-un decor deschis la culoare, această scară mărește spațiul ca o invitație de a descoperi etajul.

5. Încălzește negrul cu lemn
Asociat cu materiale naturale ca lemnul, lâna, solurile vegetale sau cu materiale calde ca aurul sau arama, negrul compune un decor prețios și plăcut, ideal într-o cameră sau în salon.
Această bucătărie deschisă spre living creează o atmosferă relaxantă prin asocierea negrului cu lemnul de nuc cu vinișoare, foarte cald. Alegerea îndrăzneață a peretelui de faianță lucioasă sporește aerul șic al ansamblului.

6. Fă să vibreze negrul cu culorile vii
Când combini negrul cu o culoare vie, prinzi doi iepuri dintr-o lovitură. Întâi, dai strălucire și luminozitate încăperii. Apoi, dă eleganță unei culori care ar putea supraîncărca încăperea dacă n-ar fi combinată.
Negrul încadrează perfect acest alcov portocaliu. O alegere cromatică îndrăzneață pentru un rezultat totuși șic și elegant.

7. Combină negrul cu motive geometrice
Nu ai cum să te plictești când negrul flirtează cu linii foarte grafice sau cu motive geometrice. Fie că îți plac motivele în stilul anilor ’50, gresia 1900 sau dungile foarte contemporane, fii siguri că nu poți da greș.
Cu dalele de ciment în mare vogă, dușul negru cu rigolă și lemnul pentru tușa de căldură, această baie are tot ce-i trebuie.

8. Îndrăznește lookul negru total în încăperile mici
În spațiile mici, cu puțină lumină, uneori e mai bine să optezi pentru o culoare întunecată ca să creezi un efect de cocon decât să încerci zadarnic să faci lumină. În băi, bucătării mici, dressinguri sau spălătorii, poți îndrăzni astfel lookul negru total.

Sfat: alege cu grijă corpurile de iluminat funcțional și de ambianță pentru a te bucura pe deplin de noua ta atmosferă de cocon.
De la pereți la pat, dar și în baie, mizează totul pe negru. Gresia neagră intercalată în parchet asigură tranziția vizuală între cameră și baie.

9. Variază finisajele negre
Chiar dacă te temi de uniformitate, un look negru total nu este interzis. Variind finisajele, atrage atenția asupra variației de materiale, texturi sau reflexii lucioase. Detalii îngrijite cu efect, chiar dacă restul decorului rămâne sobru.

Cu efect mat ca ardezia, lucios ca pasta de sticlă, reflexii metalice sau gri ca betonul, negrul are o mie de fețe care pot fi combinate după bunul plac.

10. Distrează-te cu negrul
Negrul e atât de șic și rafinat, încât suportă cu stil toate contrastele. Și dacă l-ai întrebuința cu umor? Desene haioase sau mesaje glumețe, tu alegi ce te va binedispune în fiecare zi.
Chiar și în camera copilului, negrul își găsește locul! Pe acest teritoriu preistoric, dinozaurii aplică cu un șablon au invadat pereții.