Video si pedagogie

10 sfaturi pentru a crea sistemul de iluminat care ți se potrivește

Prea puțin cunoscuți marelui public, designerii de lighting sunt din ce în ce mai solicitați de arhitecții de interioare.

Inspiră-te din ideile lor luminoase pentru a pune în evidenția fiecare volum și pentru a stiliza camerele prin crearea unei atmosfere relaxante și funcțională în același timp.

1. Dă întâietate confortului tău vizual
Sunt încăperi care au nevoie de iluminat multiplu. În bucătărie, de pildă, putem pune accent pe blatul de lucru cu spoturi integrate într-un tavan fals dacă acest element n-a fost prevăzut inițial. Dacă ai dulapuri suspendate, pune neoane sub acestea pentru a ilumina zonele laterale.

Cât privește masa din salon, un corp suspendat chiar deasupra ei ne permite să vedem ce mâncăm ! Lampa funcțională nu trebuie să fie neapărat lipsită de stil. Din multitudinea de modele, alege un model care va pune în evidență tema stilului decorativ.

2. Iluminează în funcție de utilizări
Analizează felul în care ocupi spațiul în salon. Acolo unde îți place să te așezi pentru lectură, pune un lampadar care îți va oferi lumină directă pentru a nu îți obosi ochii. Ușor de deplasat, acesta se va alătura fotoliului preferat dacă dorești să muți mobila, spre deosebire de spoturile plasate deasupra capului.

Abajurul cu picior este un element cu prezență puternică, iar dacă salonul tău este deja bine mobilat optează pentru o lampă de citit. Are aceeași funcție, dar silueta ei este mai discretă și deseori, capul este flexibil.

3. Multiplică ambianțele
Ledurile, lămpile cu diode electroluminiscente, oferă două, « temperaturi » diferite : albă similară luminii naturale sau galbenă pentru o ambianță călduroasă. Sistemul de iluminat este întotdeauna de calitate și consumă mai puțină energie! Ledurile permit și multiplicarea surselor de lumină. Dacă dorești, de exemplu, să creezi un efect de spațialitate, montează o oglindă de mari dimensiuni și lipește pe margine o panglică de leduri. Ușor de decupat și disponibilă pe diferite lungimi, alb sau multicolor, o poți lipi unde dorești, pentru a sublinia o etajeră sau treptele unei scări.

4. Îndrăznește să iluminezi pardoseala
Corpurile de iluminat puse direct pe sol reprezintă noua tendință. Tehnologia ledurilor a avansat, iar lumina se poate integra acum în tuburi foarte subțiri sau în centrul unor materiale sensibile fără a le încălzi.

De altfel, designerii au nenumărate idei pentru a crea sculpturi luminoase, ideale pentru animarea unui spațiu « pierdut ». Spoturile încastrate sau lampa așezată direct pe podea înseamnă să încălci standardele cu un stil de iluminat neobișnuit : de jos în sus.

5. Iluminează colțurile
Amatorii de Feng-Shui o știu, unghiurile în camere sunt considerate « nocive ». Îi putem « contraria » animându-le cu un element magistral (lustra sculpturală sau acumularea de corpuri suspendate instalate la înălțimi diferite), sau, mai discret, cu ghirlande luminoase sau cu obiecte luminoase.

6 Îndulcește spațiul de lucru
Chiar dacă nu lucrezi (încă) de acasă, petrece timp în fața calculatorului, o sursă importantă de luminozitate, obositoare pentru ochi. Așadar, în măsura în care este posibil să menții o atmosferă luminoasă în cameră, încearcă, ca pe lângă plafonieră, să pui o lampă în spatele sau în lateralul monitorului. Astfel, privirea ta se va concentra mai puțin pe monitor, iar ochii nu vor mai obosi atât de repede.

Pe birou, dacă ești dreptaci, instaleaz-o în partea dreaptă pentru a evita formarea de umbre care deranjează și invers dacă ești stângaci. Orientează-te către lămpile de birou cu braț articulat și cap reglabil pentru a asigura un iluminat direcțional țintit.

7. Pe holuri pune-ți în valoarea talentul scenografic
Lasă-te purtat de imaginație! Nu citi în holurile care deservesc camerele și nici în holul de la intrare. Profită de acest lucru și multiplică sursele de lumină blândă. Aplice montate succesiv pe pereți, sau alinieri de mai multe corpuri suspendate, alege în funcție de metrii pătrați disponibili și de înălțimea de sub plafon.

Nu îți rămâne decât să îți pui imaginația în valoare : pene pentru o tentă extravagantă, lemn plutit pentru un aspect natural, cupru sau nichel pentru un decor industrial sau design.

8. Mizează pe tehnologie
Pentru a nu îți supraîncărca încăperile cu întrerupătoare, nu ezita să regrupezi toate întrerupătoarele într-un singur punct. Există și telecomenzi care înlesnesc aprinderea/stingerea dintr-o singură sursă fără a te deplasa și cu anumite aplicații, smartphone-ul tău se transformă în telecomandă!

Pentru dulapurile prost iluminate, orientează-te către mini-spoturi ce pot fi lipite.

9. Sublim până la cel mai mic detaliu
Colțurile sau pereții închiși la culoare reduc suprafața unei încăperi. Dacă direcționezi lumina către ei, mărește spațiul și deschide mai mult aceste locuri, conferindu-le o ambianță călduroasă. Folosește, spoturi direcționale (încastrate sau pe șină) și variază unghiul fasciculului luminos (10, 15, 25 sau 60 de grade) în funcție de obiectele sau tablourile pe care dorești să le evidențiezi

10. Nu uita de exterior
Balcon, ușă de intrare, coridor sau element puternic (arbore, sculptură, fântână…) de subliniar, fiecare spațiu are o soluție. Pentru o alee sau pentru a marca marginile unei piscine, totul depinde de obiectiv. Dorești poate o lumină discretă ? Optează pentru spoturi încastrate. Dacă, dimpotrivă, dorești să evidențiezi lumina, optează pentru borne. Și dacă electricitatea nu este punctul tău forte mizează pe bateriile solare care sunt din ce în ce mai performante.