Video si pedagogie

Cum să alegi corect vopseaua albă pentru interior

De departe cea mai preferată pentru sobrietate și capacitatea sa de a crea efect de iluminare, vopseaua albă pentru interior este o alegere clasică pentru pereții tăi. Fie că este aplicată într-un spațiu de zi, în dormitor sau pe un hol, vopseaua albă est

1. Care sunt avantajele vopselii albe?

Luminozitate, spațiu și profunzime: o vopsea albă face încăperea mult mai luminoasă, sporind, în același timp, și percepția de mărime și de adâncime a acesteia.
Netezime: Pentru a împrospăta aspectul grinzilor și al lemnăriei sau pentru tavan, vopseaua albă mată va fi alegerea ideală deoarece estompează în mod natural defectele și asperitățile de pe orice suport, pentru un efect neted, impecabil.
Putere mare de acoperire pentru lucrările curente: Având o putere optimă de acoperire, vopseaua albă poate împrospăta aspectul locuinței și devine indispensabilă în cazul renovării încăperilor de zi sau a dormitoarelor. Eficiența sa conferă un aspect de calitate încă de la primul strat aplicat: este o soluție rapidă și practică pentru toate micile lucrări sau pentru cele de anvergură!
O vopsea universală: Ideală în camerele de locuit, dar și în încăperile umede, precum baia sau bucătăria, vopseaua albă se simte în elementul ei și pe holuri sau pe scări. Are o aderență excelentă în mediul umed și oferă rezistență perfectă produselor de curățat. Vopseaua albă satinată este, de altfel, recomandată deoarece este lavabilă, un avantaj deloc neglijabil în încăperile cu trafic intens. Nuanțele mate sunt mai potrivite pentru pereți ce prezintă neregularități, întrucât le estompează dintr-o simplă mișcare de pensulă..

2. Este de preferat un substrat înainte de vopseaua albă?
Înainte de a aplica direct vopseaua, se poate dovedi oportun și chiar obligatoriu să dai un substrat. Aplică substratul potrivit în funcție de suport (lemn, zid vopsit, metal etc…), acesta prezentând numeroase avantaje și având impact direct asupra aspectului vopselii dumneavoastră albe:
O vopsea mai durabilă: aplicată deasupra unui substrat, vopseaua albă decorativă va prinde mult mai bine și va dura timp mai îndelungat pe suport.
Câștig de timp: aplicarea unui substrat te scutește să dai mai multe straturi de vopsea și reduce ore inutile necesare uscării.
Pregătire pentru vopsire: În funcție de culoarea aleasă, un substrat colorat îți va permite să obții o nuanță și mai frumoasă la vopseaua de finisaj. Adăugarea unui colorant la substrat este o operațiune rapidă și foarte simplă. Pentru vopselurile albe, vom alege un substrat alb-murdar. Pentru cele colorate, alege substraturi gri închis pentru vopseaua verde sau violet, bej pentru un finisaj galben sau substraturi gri deschis pentru nuanțe de albastru, de exemplu.
Economic: Substratul reprezintă o economie de vopsea de finisaj, care este întotdeauna mai scumpă decât substratul, așadar este un câștig de bani deloc neglijabil. Se poate economisi până la 25 % din bugetul alocat vopsirii!

3. Ce tip de alb să alegi?
Există numeroase nuanțe de alb cu care poți vopsi pereții. De la albul cel mai deschis până la gri pal, cu nuanțe intermediare de alb-murdar sau tente ușor gălbui, aceste variațiuni conferă o paletă interesantă pentru a îți personaliza interiorul potrivit stilului și gustului tău.
Se recomandă să alegi mereu cea mai deschisă nuanță de alb posibil în anumite cazuri, precum:
Încăperile expuse spre nord care nu primesc sursă de lumină directă
Încăperile mici, pentru a da senzația de mărime
Tavanul și pereții sau suprafețele deteriorate, cu asperități

4. 50 de nuanțe de alb: mat, satinat sau strălucitor?
Mat: Nuanțele mate absorb lumina, așadar sunt ideale pentru a ascunde micile defecte ale pereților sau tavanului. Se murdărește ușor, de aceea se recomandă vopseaua mată în camerele de locuit sau în cele ale adulților, însă este de evitat pe holuri, la uși sau în camerele copiilor!
Satinat: Vopselurile satinate sunt un compromis reușit între mat și strălucitor. Ele reflectă subtil lumina, sunt ușor de întreținut și sunt ideale pentru decorarea dormitoarelor.
Strălucitor: Nuanțele strălucitoare reflectă perfect lumina. Așadar, se recomandă o suprafață total netedă, în caz contrar se observă și cele mai mici defecte. Ușor de spălat, acest tip de finisaj este potrivit pentru încăperile cu trafic intens.
Bine de știut: Se pot combina diverse tipuri de nuanțe (mat, satinat sau strălucitor) pentru a obține un tip de finisaj intermediar.