Video si pedagogie

Cum se vopsește scara în stil origami

Scara ta are nevoie de un aspect mai nou și mai îngrijit? Distrează-te vopsind-o. Personalizează treptele și contratreptele alegând un motiv care să creeze un efect optic deosebit de original.

Materiale necesare:
• Șmirghel, 230 x 280 mm, cu granulația 120
• Adeziv DEXTER pentru retușarea suprafețelor netede L.25 m x l.25 mm, alb
• Vopsea pentru pardoselile de interior, albă, 2 l
• Vopsea gri fum
• Vopsea rosie
• Vopsea roz
• Gel vitrificant pentru scări, 2,5 l, incolor

Instrumente necesare
• Trafalet
• Pensulă pentru scoaterea în evidență a unor elemente de decor
• Perie și pensulă plată pentru vitrificare
• Cutter

1. Pregătește suportul
Pregătește cu mare grijă scara înainte de vopsire, pentru a obține un rezultat final ireproșabil.
Important: indiferent dacă scara este din lemn sau din beton, începe întotdeauna prin a șterge treptele de praf.
Spălă scara cu apă și detergent dacă este din beton iar dacă este din lemn cerat: spală, apoi aplică un decerant pe bază de terebentină. Lasă produsul să acționeze, apoi clătește din abundență.
- deja vopsit, lăcuit sau vitrificat și se află în stare bună: spală, clătește și lasă să se usuce înainte de a șlefui ușor cu șmirghel cu granulația 120, apoi șterge pulberea produsă.
- vechi și uzat: se recomandă șlefuirea mai intensă cu șmirghel de granulație 60, 80, apoi 120, pentru finisaj.

Profită de ocazie pentru a astupa eventualele fante sau fisuri. Pe o scară din lemn de stejar, aplică înainte de vopsea un substrat pentru a bloca ieșirea la suprafață a taninului, care duce la îngălbenirea vopselii.
Truc: începe întotdeauna vopsirea scării din partea de sus, pentru a nu călca pe vopseaua proaspăt aplicată.

2. Aplică vopseaua pentru pardoseli
Începeți prin a aplica două straturi de vopsea albă specială pentru pardoseli pe întreaga scară (atât pe trepte, cât și pe contratrepte). Lasă să se usuce minimum 6 ore între aplicarea celor două straturi.
Delimitează cu ajutorul unei benzi pentru mascare, „triunghiurile” pe care urmează să le pictezi pe trepte și pe contratrepte. Derulează banda de mascare și peste vang și peste peretele de care se sprijină scara.

3. Aplică culorile
Alege cele 3 nuanțe care se potrivesc interiorului dumneavoastră. În exemplul nostru, am optat pentru un roz blush, un gri-fum și un portocaliu corai.
Urmează pașii de mai jos pentru aplicarea vopselurilor:
- Aplică o primă culoare (roz - A) pentru a forma un triunghi ce iese în evidență, o parte pe prima contratreaptă și o parte pe treaptă.
- Aplică apoi a doua culoare (gri - B) pentru a forma un triunghi simplu pe a doua contratreaptă.
- Aplică cea de-a treia culoare (corai - C) pentru a forma un triunghi care se întinde pe a doua treaptă și a treia contratreaptă.
Aplică apoi prima culoare (roz - A) astfel încât să desenzi un triunghi simplu pe a treia treaptă. Repetă această succesiune până în partea de sus a treptelor.

Important: aplică câte două straturi din fiecare culoare.
Protejează scara aplicând două straturi de gel vitrificant transparent mat cu o perie pentru vitrificare. Lasă să se usuce timp de 3 ore. Lasă să se usuce 24 de ore înainte de a utiliza scara.
Truc: dă la o parte benzile de mascare de pe vopseaua încă proaspătă (la 30 min de la aplicare) pentru a evita dezlipirea vopselii.