Video si pedagogie

Află cum îți poți ingriji pajiștea cu flori

Pe un teren mai mic sau mai mare, pajistea de flori este pata de culoare din gradina ta.

Avantaje
Pajiștea cu flori se reînnoiește timp de mai multe luni. Nu trebuie decât să o uzi. Poți alege amestecuri în culorile dorite sau cu caracteristici specifice (special pentru zone umbroase, plante melifere...).
Gândește-te
Dacă nu cosești înainte de germinare, unele specii reapar spontan de la an la an.
Cum să îmi îngrijesc rondurile?
Conceperea unui rond de flori este, în primul rând, o chestiune de gust. Desigur, există nenumărate soiuri și culori pentru tematica aleasă: colorate, sezoniere sau adaptate constrângerilor locului (umbră și soare, zonă umedă sau aridă...). Iată câteva reguli de bază care te vor ajuta să amenajezi și să întreții un rond de flori.
Cele 4 reguli pentru amenajarea unui rond de flori
1. Ține cont de înălțime. Cele mai înalte plante vor fi amplasate în spate, cele mai mici în față.
2. Evită amplasarea liniară a plantelor; amestecă-le.
3. Folosește mai multe soiuri de plante pentru rondul de flori, dar încearcă să obții o culoare dominantă.
4. Alege nuanțe în funcție de distanța de la care vei privi rondul de flori: culori vii dacă privești de la distanță și culori mai estompate dacă rondul este mai aproape de casă.
Cum să am un rond de flori frumos pe tot parcursul anului?
Rondurile permanente stau la baza tuturor plantațiilor. Formate din plante perene și arbuști, rondurile permanente stau la baza tuturor plantațiilor. Asigură-te că cel puțin două treimi dintre soiuri au frunze rezistente pentru ca rondul să fie înflorit tot timpul anului. Alege soiuri cu frunze colorate, ele te vor înveseli în perioadele în care multe plante nu sunt înflorite. În același mod, siluetele și înălțimile opuse vor îmbogăți acest tip de rond.
Rondurile sezoniere, pentru o schimbare periodică în grădină. Primăvara, rondurile sezoniere vor avea flori cu bulbi și flori bienale (flori de nu-mă-uita, panseluțe, micșunele...), dar vara, fă loc plantelor anuale. Însă, dacă alegi plante anuale, iarna nu vei avea nicio floare, de aici și interesul de a le limita în grădină. Ideal este să amenajezi ronduri cu plante mixte.
PLANTAREA ÎN GHIVECI, ÎN 5 ETAPE:
Îndepărtează pământul din vechiul ghiveci fără a deteriora rădăcinile. Amplasează pietricele peste orificiile noului ghiveci, un strat de 2-3 cm de bile de argilă, iar apoi un strat de vată specială pentru grădinărit. Introduce planta în mijlocul ghiveciului. Adaugă pământ nou între plantă și marginile ghiveciului. Acoperă totul cu bile de argilă și udă.