Video si pedagogie

Cum alegem grătarul pe gaz?

Grătarele pe gaz oferă numeroase avantaje, de la ușurința aprinderii la numeroasele lor accesorii. Leroy Merlin îți oferă sfaturi pentru a alege, dintre toate modelele disponibile, pe cel care se va potrivi perfect nevoilor tale.

1. De ce să alegi un grătar pe gaz?

Avantaje
Extrem de ușor de aprins, grătarul pe gaz permite, de asemenea, reglarea facilă și imediată a intensității focului. Deoarece nu trebuie să aștepți să se facă jarul, ca atunci când folosești un grătar pe cărbune, gătitul poate începe foarte repede: în aproximativ 5 minute.
Cel mai adesea, grătarul este vândut cu capac și cu numeroase accesorii. Are o durată de viață excelentă, de mai mult de 10 ani în cazul unor aparate.

Unele dezavantaje
Grătarul pe gaz trebuie conectat la o butelie de gaz, fie din butan, fie din propan, conform instrucțiunilor producătorului. Trebuie luate măsuri de precauție în timpul manipulării și utilizării.
Un alt dezavantaj de luat în considerare: grătarul pe gaz este adesea mai voluminos decât alte modele. De asemenea, colectorul său de grăsime trebuie golit și curățat în mod regulat.

2. Criteriile pentru alegerea unui grătar pe gaz
Trebuie să ții cont de mai multe criterii atunci când alegi un grătar pe gaz care să corespundă așteptărilor tale.

Compact sau pe cărucior?
Grătarul compact ocupă mai puțin spațiu și este ușor de transportat, fără a-și pierde, totuși, puterea și eficiența. Este ideal pe un balcon, de exemplu, sau pentru călătorii.
Pe cărucior, grătarul pe gaz necesită mai mult spațiu, dar rafturile sale îți permit să amplasezi alimentele și ustensilele de gătit.

Caracteristicile materialelor
• Oțelul este ușor iar, astfel, grătarul pe gaz este mai ușor de transportat, dar materialul trebuie să fie suficient de gros. Emailat, va fi mai rezistent la rugină, dar sensibil la șocuri, fie termice, fie fizice.
• Inoxul sau oțelul inoxidabil este mai scump, dar și mai rezistent la șocuri și rugină.
• Fonta este mai grea, dar mai solidă, insă nu rezistă la rugină. Acest material este folosit de regulă pentru grătarele pe gaz cu aspect mai clasic. Dacă fonta este emailată, rezistența la rugină crește, iar grătarul pe gaz va fi mai ușor de curățat.

Butan sau propan?
În cazul grătarului pe gaz, trebuie să alegi între alimentarea cu butan sau cu propan. Având o rezistență mai bună la frig, propanul este perfect pentru exterior. Cu toate acestea, este strict interzisă păstrarea și folosirea grătarului în interior, spre deosebire de butan. Majoritatea tipurilor de grătare pe gaz pot fi folosite cu ambele tipuri de gaz, dar trebuie întotdeauna să verifici indicațiile producătorului.

Gătirea pe verticală
Unele modele de grătar pe gaz permit gătirea pe verticală. Grăsimile se evacuează în partea inferioară și nu intră în contact cu focul. Astfel, nu se face fum iar grătarul poate fi utilizat cu ușurință în zonele urbane.
Recuperate din rezervor, uleiurile pot fi refolosite pentru sosuri. Un alt avantaj al acestui tip de grătar vertical: permite gătirea cărnii pe rotisor. Întreținerea este, de asemenea, ușoară.
Reține, totuși, că grătarele verticale pe gaz tind să fie mai voluminoase.

Opțiuni și echipamente opționale
Există numeroase opțiuni pentru grătarele pe gaz: cu aprindere piezoelectrică, care permite aprinderea automată a grătarului pe gaz, cu arzătoare laterale, cu cuptor, grilaje, grilă de reîncălzire, set de rotiserie etc.
Bine de știut: unele tipuri de aparate grătar-plancha combină cele două metode de gătit.

3. Puterea și numărul de arzătoare
Puterea grătarului pe gaz este exprimată în wați. De această putere depinde consumul, dar, desigur, și gătitul mâncării.
Mai important este, însă, numărul de arzătoare. Acesta depinde de dimensiunea grătarului și se adaptează numărului de persoane pentru care va trebui să gătești. Există numeroase modele cu 2 sau 3 arzătoare, dar poți găsi și grătare cu până la 6 arzătoare. Verifică dacă grătarul are mai multe butoane de control; în caz contrar, nu vei putea avea zone de gătit cu temperaturi diferite.

4. Unde se instalează grătarul pe gaz?
Pentru o instalare corectă, amplasează grătarul pe gaz la adăpost de vânturi puternice, asigurându-i stabilitate, și într-o zonă fără vegetație sau obiecte care ar putea să ia foc.
De asemenea, asigură-te că animalele și copiii nu se apropie de aparat.

5. Curățarea și întreținerea: după fiecare utilizare a grătarului
Grătarul pe gaz trebuie întreținut după fiecare utilizare. Grilajul trebuie curățat cu atenție. Aprinde grătarul și lasă-l să se încălzească timp de zece până la cincisprezece minute, cu capacul pus, pentru a carboniza grăsimea. Apoi, periază grilajul cu atenție.
Îndepărtează, de asemenea, colectorul de grăsime, după ce te asiguri că s-a răcit. Elimină reziduurile de grăsime rece cu hârtie absorbantă.
De asemenea, curăță grăsimea depusă pe arzătoare, cu apă și săpun.

6. Grătarul pe gaz în perioadele reci
Dacă nu folosești grătarul pe timpul iernii, curăță toate elementele (grilaj, arzătoare, rezervor ...), apoi usucă-le cu atenție. Deconectează butelia de gaz și acoperă grătarul cu husă, dacă există. Depozitează-l, de preferință, într-un loc uscat.
Când se face vremea bună, înainte de o nouă utilizare a grătarului pe gaz, verifică mai întâi data valabilității și etanșeitatea furtunului. Poți freca furtunul cu puțină apă cu săpun: dacă apar bule de aer, înseamnă că există o scurgere și trebuie schimbat.