Video si pedagogie

Cum alegi corect bateria cu termostat

Poți monta baterii cu termostat la fiecare calorifer pentru a regla temperatura din fiecare încăpere în parte.

Unele modele de baterii cu termostat pot fi programate și ajustează temperatura în funcție de intervalele orare stabilite de utilizator.

1. Cum funcționează bateria cu termostat

Utilitatea unei baterii cu termostat

• Ajută la reglarea și menținerea temperaturii ideale, evitând supraîncălzirea sau răcirea semnificativă a camerelor din locuință.
• Modulează debitul de apă caldă în mod automat.
• Menține sub control temperatura, ținând seama de aportul de calorii al sistemului de încălzire central și de razele soarelui, de numărul de persoane din încăpere și de numărul de aparate electrice de mari dimensiuni în curs de funcționare.

Principiul de funcționare a bateriei cu termostat

Acest dispozitiv este compus dintr-o supapă cu mâner (volanul) și o sondă (bulbul) sensibilă la variațiile de temperatură din mediul ambiant. Este amplasat la intrarea unui calorifer destinat încălzirii centrale. Bine de știut: dacă montezi baterii termostat la mai multe calorifere, instalația reacționează mai eficient, iar funcționarea în fiecare cameră este optimizată.

Avantajele bateriei cu termostat

Bateriile cu termostat înlocuiesc ori completează monitorizarea centralizată a căldurii (termostatul ambiental), în cazul existenței unor variații semnificative de temperatură între o încăpere și alta (în funcție de expunere sau dacă anumite camere nu sunt locuite cu regularitate). Practic, asigură gestionarea personalizată a temperaturii. Mai mult, bateria cu termostat este simplu de instalat și utilizat, precisă (la nivelul gradelor) și oferă un grad de confort reglabil. La fel de important este faptul că reduci cu 10-20 % factura anuală la încălzire.

2. Capul bateriei cu termostat

De formă cilindrică, capul unei baterii cu termostat este compus dintr-un volan și un bulb. Acesta se înșurubează pe supapă, între calorifer și țevile acestuia.

Capul cu termostat „mecanic” nu poate fi programat, însă acest tip de cap de baterie este cel mai des întâlnit și permite ajustarea automată a căldurii difuzate de calorifer (pozițiile de la 0 la 5 + în afara perioadelor de îngheț sau de la 5 la 23° C).
Bine de știut: corpul și capul termostatic se vând împreună, însă poți achiziționa capătul separat, pentru a-l monta pe o baterie compatibilă (care permite montarea unui termostat).

Capul cu termostat electronic întrunește avantajele capului cu termostat „mecanic” și pe cele ale termostatului ambiental. Oferă precizie deosebită (reglare chiar și la jumătate de grad), se programează orar și săptămânal, se montează si se instalează ușor (introduci bateriile în cap, îl înșurubezi la adaptorul montat în prealabil la radiator).
Bine de știut: temperaturile de referință, intervalele orare, profilul încăperilor care trebuie încălzite pot fi stabilite prin parametri direct la capul bateriei sau pe calculator, printr-un stick de memorie (opțional).

3. Instalarea unei baterii cu termostat

Montarea corpului bateriei cu termostat - în funcție de tipul de alimentare a caloriferului (diametrul tubului, etc.) și, în general, pe partea mai înaltă a caloriferului.
- În unghi: model potrivit unei țevi de alimentare cu apă care iese prin perete.
- Drept: pentru ca țeava de alimentare cu apă să fie montată paralel cu peretele.
Sub formă de unghi răsturnat: pentru ca alimentarea cu apă să se facă prin sol.
Bine de știut: capul cu termostat trebuie să fie montat la orizontală, la peste 80 mm de calorifer, pentru a nu fi perturbat de căldura emisă de acesta. Elementul cu bulb încorporat este înlocuit, în acest caz, cu un model cu bulb distanțat sau cu comandă la distanță.

Montarea capătului cu termostat - trebuie să fie compatibil cu corpul bateriei ce trebuie echipată. În funcție de model, capul se înșurubează sau se introduce în baterie. Pentru o funcționare optimă, capul trebuie să fie instalat ferit de razele directe ale soarelui, la depărtare față de perdele și într-un spațiu deschis (niciodată în spatele unui grilaj de mascare a caloriferului, după o ieșire a peretelui sau la nivelul pardoselii).
Bine de știut: capul cu termostat nu funcționează cu o baterie obișnuită (cu acționare manuală), în schimb un capăt „mecanic” poate funcționa montat pe un robinet compatibil cu montarea unui termostat.

4. Întreținerea unei baterii cu termostat

Cu excepția câtorva manevre simple, nu este necesară nicio acțiune de întreținere. În momentul când oprești sistemul de încălzire (primăvara-vara), deschide bateriile la maximum pentru a nu se bloca atunci când pornești din nou încălzirea centrală. În încăperile nelocuite pe perioada cât funcționează încălzirea acționează din când în când bateriile închise.
Utilizează numai detergenți delicați (cum sunt cei pentru vase) pentru a curăța mânerul.
Bine de știut: nu folosi niciodată detergenți abrazivi, solvenți sau acizi, care sunt prea agresivi pentru a curăța bateriile cu termostat.